Емирът на Катар е на държавно посещение в България

Фокус на разговорите между шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и премиера Бойко Борисов е бил поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз.

По време на визитата на катарската делегация са подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Двете страни ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа и ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди.

България и Катар са договорили същ младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми, свързани с младежкия сектор, обмен на информация и предложения въз основа на интересите на младежките центрове и спортните федерации.

Подписан е и меморандум за сътрудничество в обучението и в различните сфери на науката и образованието.

Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар в тези бързо развиващи се сектори на българската икономика за установяването на взаимноизгодни партньорства. Това е общата позиция на президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Проектът за изграждането на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде създаден и център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия и обучение на физици, е бил откроен като особено перспективен по време на пленарните разговори на официалните делегации на двете държави за привличането на инвестиции от чужбина и установяването на научни партньорства.

Двамата държавни глави са обсъдили редица проекти от взаимен интерес и в сферата на земеделието и производството на храни.

В рамките на посещението на шейх Тамим бин Хамад ал Тани в София ще се проведе Българско-катарски бизнес форум.