Двете Кореи се договориха за двустранна среща на върха в края на април

Срещата ще се състои в селището Панминчжон в демилитаризираната зона, уточни директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, предаде ТАСС.

Другият важен резултат от визитата на високопоставената южнокорейска делегация в севернокорейската столица на 5 и 6 март е съгласието от страна на КНДР да преговаря със САЩ относно възможността за мораториум върху ядрените и ракетните си опити. Освен това Пхенян е обещал да не използва ядрени и конвенционални оръжия срещу Република Корея.

Резултатите от пътуването на южнокорейците в Пхенян са надхвърлили очакванията дори на най-оптимистичните експерти, коментира ТАСС.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обсъди с южнокорейската делегация възможностите за ефективно подобряване на отношенията между Севера и Юга и поддържане на мира и стабилността на Корейския полуостров, гласи съобщението на КЦТА, цитирано от Reuters. Ким Чен-ун е заявил, че “твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките” между двете корейски държави и да се “напише нова история на национално обединение”.