Италия обръща гръб на досегашната си политическа система

Десноцентристката коалиция, водена от “Лига”, спечели парламентарните избори в Италия с 37 на сто от гласовете на избирателите.

Партията на Матео Салвини спечели 17.6% от вота и изпревари коалиционния си партньор “Форца Италия” (14%) на бившия премиер Силвио Берлускони.

“Това е изключителна победа. Имаме правото и задължението да управляваме през следващите години”, каза Салвини на пресконференция в централата на партията си в Милано, ден след провелите се избори.

Салвини коментира изборните резултати с нежеланието на италианците да бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари. “Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците. Еврото беше и си остава грешка”, заяви той, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е “немислимо”.

Но получените между 248 и 268 мандата са под необходимите 316 за мнозинство, отбелязват световните агенции. Сформирането на правителство може да отнеме седмици на напрегнати преговори, отбелязва британската ВВС и допълва, че другият вариант е да се проведат нови избори, но няма гаранции за постигането на по-категорични резултати.

Докато не бъде постигнато споразумение за нов кабинет, в страната ще продължи да управлява правителството на Паоло Джентилиони.

На втора позиция, с 32.3%), е движението “Пет звезди”, като напредъкът му е значителен и може да се окаже най-голямата самостоятелна партия с 216-236 места, която първа ще получи мандат за съставяне на правителство. Лидерът – 31-годишният Луиджи ди Майо, също ясно посочи, че иска властта и даде да се разбере, че е отворен за преговори за коалиция.

“Имаме отговорността да дадем правителство на Италия. Ние сме политическа сила, която представлява цялата страна, нещо което не мога да кажа за другите формации и това неизбежно ни придвижва към управлението на страната”, заяви Ди Майо на пресконференция в Рим. Той изрази готовност да преговаря с всички политически партии за съставянето на следващия кабинет.

Матео Салвини заяви, че няма да участва в “супа минестроне” – явно имайки предвид широка коалиция, отбелязва Reuters. АР пък тълкува думите му като нежелание да управлява с популистите от Движение “Пет звезди”.

Управляващата Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци получи само 18.9%. Третото място й отрежда едва 107-127 места. След обявяването на резултатите Ренци заяви, че подава оставка от ръководния пост.

Демократическа партия загуби недвусмислено изборите и “е очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията”, каза Ренци. Бившият италиански премиер уточни, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на левоцентристката формация. Според него партията не бива да влиза в следизборни споразумения с “екстремистки партии” и подчерта, че левоцентристката формация ще е в опозиция на следващото правителство.

Избирателната активност на провелите се в неделя, 4 март парламентарни избори в Италия, е била 73%, по данни на вътрешното министерство на страната.