Социалдемократите в Германия одобриха коалиция с консерваторите

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепи създаването на нова голяма коалиция и правителство начело с канцлера Ангела Меркел с 66,02 на сто от гласовете на членовете на партията.

Вътрешнопартийното гласуване се проведе в периода 20 фувруари-2 март, предават германските медии.

Канцлерът Ангела Меркел приветства убедителния вот и заяви, че новото правителство трябва да заработи възможно най-бързо и че е “положена много, много добра основа за съвместна работа в управлението”.

Очаква се на 14 март парламентът да преизбере Меркел за четвърти път за канцлер на Германия. В посланието си до Бундестага (долната камара на парламента) съгласно член 63 от германската конституция президентът предложи Ангела Меркел да бъде избрана за федерален канцлер, предаде ТАСС.

„Членовете на Германската социалдемократическа партия, които гласуваха против подновяване на голямата коалиция с канцлера Ангела Меркел, ще играят активна роля в обновяването на партията“, заяви и.д. председател на ГСДП Олаф Шолц, който се предвижда да бъде вицепремиер и финансов министър в новия кабинет.

През следващите дни ръководството на ГСДП ще изготвя намеренията си за министерските постове, каза Шолц и уточни, че половината министри от партията ще са жени. „Работата започва от утре”, каза той.

Андреа Налес, която се очаква да оглави ГСДП, също изрази задоволство от решението на партийните членове и увери, че това гласуване няма да разцепи партията.

Лидерът на германските социалдемократи (ГСДП) Мартин Шулц подаде оставка през февруари и обяви, че на 22 април партията ще проведе извънреден конгрес.