Юнкер: Западните Балкани могат да влязат в ЕС до 2025 г.

2025 г. е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство.

Това послание отправи към Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на обиколката си в страните региона. Тя започна в неделя, 25 февруари, и завършва днес, 1 март, в София, със среща с българския премиер Бойко Борисов и с държавните и правителствени ръководители на страните от Западните Балкани.

Европейската перспектива за региона е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. София ще организира през май среща на върха между лидерите на ЕС и колегите им от Западните Балкани.

Юнкер е придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря за политиката за съседството и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

“Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г. Това е датата, отворена за всички страни кандидатки”, каза Юнкер в Тирана.

Той обеща да помогне на страната да се подготви за членство в ЕС и препоръча на Албания да реши всички големи гранични спорове със съседите.

Председателят на ЕК изтъкна постигнатия напредък в присъединителния процес на страните от Западните Балкани, но подчерта и условията, при които те реално ще могат да станат членове на Съюза.

В Скопие Юнкер подчерта, че страната трябва да предприеме още стъпки по пътя към ЕС и препоръча на македонските власти да решат спора за името с Гърция. По думите му, до няколко месеца Македония може да получи препоръка от ЕК.

“Убедени сме, че до юни 2018 Европейският съвет ще излезе с решение за започване на преговори с Македония”, каза македонският премиер Зоран Заев.

Сърбия трябва да реши спора с Косово, преди да може да влезе в ЕС”, заяви председателят на Европейската комисия след среща със сръбския президент Александър Вучич. В отговор Вучич призова сънародниците си към компромис с Косово. “Иначе ще продължим да живеем в миналото”, каза той.

Председателят на ЕК отбеляза бързия напредък на Черна гора, но предупреди, че не трябва да се смесват скоростта и качеството на реформите. От своя страна
премиерът Душко Маркович каза, че очаква страната да отвори две нови преговорни глави по-късно тази година.

В Босна Юнкер призова лидерите на страната да се обединят, ако искат да се присъединят към ЕС. Там той получи от босненските представители попълнен въпросник за готовността на страната да влезе в съюза. Те се надяват, че това би помогнало на Босна да получи статут на кандидат за членство по-късно тази година.

Очаква през април ЕК да оповески оценката си за напредъка на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.