ЕС обяви своя проект на споразумение за Brexit

Лондон обаче го отхвърли, тъй като предвижда евентуална граница между Северна Ирландия и Обединеното кралство.

Според предложението на ЕС Северна Ирландия ще сформира “обща регулационна област” с Република Ирландия и ще трябва да следва правилата и данъчните нива на ЕС. Така на практика Северна Ирландия се запазва като част от митническия съюз, ако не бъде намерено друго решение.

Тереза Мей посочи, че това е условие, което никой британски премиер никога няма да приеме. Според Мей предложението на ЕС за границата на Северна Ирландия заплашва “конституционния интегритет” на Обединеното кралство.

Според предложението Северна Ирландия ще сформира “обща регулационна област” с Република Ирландия и ще трябва да следва правилата на ЕС, както и данъчните равнища. Британските официални представители, работещи на северноирландската митница, на практика ще трябва да спазват правилата на ЕС. Предложението на Брюксел всъщност запазва Северна Ирландия в митническия съюз, ако не бъде намерено друго решение.

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние призова Лондон да представи алтернативи. Той коментира, че документът е просто законова оценка на това какво е договорено досега. Барние призова също така Мей да ускори темпото на преговорите, така че споразумението за оттегляне, включително и условията за запазване на статуквото по време на двегодишния преходен период, да може да бъде договорено до есента и да има време за ратификацията му от парламентите преди март 2019 г. Той повтори, че ЕС “се подготвя за всяка ситуация”, в случай че не бъде постигната сделка.