Владимир Путин с рекордно по дължина обръщение преди президентските избори

Президентът на Руската федерация посвети близо два часа на социално-икономическото развитие на страната и на отбранителната способност и международната сигурност, съобщава ТАСС.

В ежегодното си обръщение пред Федералното събрание Владимир Путин обяви, че Русия е изпробвала нови ядрени оръжия, сред които задвижвани с атомна енергия крилати ракети и подводен дрон, които не може да бъдат прехванати от противника. По думите му, високоскоростният подводен дрон може да пренася ядрен боен заряд и да поразява самолетоносачи и крайбрежни обекти.

Руският президент каза, че в страната му е изпробвала нова тежка междуконтинентална балистична ракета “Сармат” с обсег и брой на бойните глави, надхвърлящи тези на предходното поколение ракети.

Русия има хиперзвуково оръжие, обяви Путин. Според него всички страни с високо равнище на развитие “активно разработват хиперзвуково оръжие”.

Държавният глава отбеляза още общественото и културно развитие на страната и гарантирането на стабилност и устойчивост в почти всички сфери на живота

„Следващите няколко години ще бъдат решаващи за развитието на Русия, страната трябва да усети предизвикателствата на времето, независимо кой ще бъде избран за президент.”, каза той.

Путин акцентира на нарастването на доходите на гражданите и намаляване на бедността като една от основните задачи е да се увеличи БВП на човек от населението с 1,6 пъти до средата на 2020 г. Пенсиите следва редовно да се индексират до размер, надвишаващ нивото на инфлацията.

По отношение на демографската политика Путин бе категоричен, че до края на следващото десетилетие Русия трябва да бъде сред страните с продължителност на живота над 80 години. А що се отнася до подобряване условията на живот, той предложи да се намалят ставките на ипотечните кредити до 7-8%. В същото време данъкът върху собствеността трябва да бъде справедлив и достъпен за гражданите, допълни той.

Ръководителят на Руската федерация планува още мащабна програма за териториално развитие на страната, която предвижда удвояване на разходите за тези цели, като и увеличаване на обема на жилищното строителство.

За развитието на здравеопазването през 2019-2024 г. са необходими не по-малко от 4% от БВП, посочи Путин. Всеки руснак трябва поне веднъж годишно да премине през профилактичен преглед. Страната трябва да създаде национална програма за борба с рака, каза той.

Според президента следва да се преструктурира и системата за обществени услуги – да бъде по-ефективна и да се съсредоточи върху резултатите, като се намали бумащината и се мине на електронен вариант и се увеличи ефективността и прозрачността на работата на чиновниците.

Президентът определи като ключова задача за държавата брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението да бъде увеличен 1,6 пъти през идните шест години. Той призова да бъде увеличена ефективността на държавните разходи, както и да бъдат създадени стабилни данъчни условия, за да се осигурят средства за възходящо развитие.

По думите му делът на държавата в икономиката трябва да намалее, а делът на малкия бизнес – да достигне 40 процента.

Властите ще направят всичко възможно, за да развият предприемачеството в страната, а бизнесът също така трябва да увеличи своя принос към прогресивното развитие на Русия, добави президентът.

Русия трябва да постигне технологичен пробив, за да положи основите на бъдещо успешно развитие, заяви държавният глава.

Той насочи вниманието и към нуждата да се насърчи развитието на обширните територии на Русия, обещавайки да удвои средствата за нови пътища и инвестиции, нови транспортни обекти и модерни комуникации.