На Македония са й предложени четири варианта за промяна на името

Предложенията са Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония /Скопие/, обяви премиерът Зоран Заев пред Reuters.

Според него Гърция е склонна да приеме някоя от тези опции, но, по думите му, остава открит въпросът има ли “истинска необходимост” от промяна на конституцията на Република Македония.

Заев е убеден, че ако с решението за името се запази достойнството на гражданите, те ще подкрепят това решение на референдум.

В интервю за германското сипсание Der Spiegel, публикувано на 26 февруари, Заев каза, че промяна на конституцията не е приемлива.

„Не искам дори даси помисля, че няма да се намери решение в спора за името”, каза Заев в интервюто, цитирано от македонската редакция на DW. “Трябва да разрешим този спор, защото това е единственият начин да продължим да се развиваме, да се интегрираме в ЕС и да станем напреднала държава с върховенство на закона. Това е добре за целия регион. Неуспехът е немислим за Македония, за Западните Балкани и по някакъв начин за ЕС.”, допълни той.

Разговорът се проведе часове след срещата на македонския премиер с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Относно възможността за по-активно участие на германското правителство в преговорите Зоран Заев заяви: “Мисля, че и двете страни – македонската и гръцката – се нуждаят от подкрепа и насърчаване. Но оказването на натиск върху някоя от страните не е правилният път, защото никой не може да вземе своето независимо и суверенно решение”.

“Гърция се нуждае от надежден партньор, а не от партньор без достойнство. Най-важната гаранция за Гърция е решението на спора за името да бъде устойчиво.”, допълни Заев.