Кълъдароглу се обяви против приватизацията на захарните заводи в Турция

Лидерът на Републиканската народна партия (РНП) заяви, че целта на правителствената инициатива е да се насърчи производството на захар от нишесте.

“Захарните фабрики са част от нашата история. Те бяха първите фабрики, построени в Република Турция. Наш дълг е да съживим и модернизираме тези плантации. Турция стигна до момент, в който сега трябва да купува захар, при положение, че я продаваше”, каза Кълъчдароглу във вторник, 27 февруари, в обръщение към парламентарната група на РНП, съобщи Hürriyet Daily News.

Изказването на турския опозиционен лидер е по повод информацията, оповестена в правителствения официоз “T.C. Resmi Gazete” (Официален вестник на република Турция), че предложението на Турския съвет за приватизация (ТСП), което засяга 14 захарни завода, разположени в Централна Турция, ще влезе в сила до началото на април.

Намерението на властите предизвика протестите на Съюза на производителите на захар, които поискаха правителството да спре изпълнението на приватизационната процедура и да подаде жалба срещу ръководството на ТСП за “проявена небрежнос”.

Кемал Кълъчдароглу заяви че близо 25 000 семейства в страната получават доходите си от производството на захарно цвекло, като добави, че към момента Турция е третия по големина производител на захарно цвекло в света.

“Казват, че ще продадат захарните заводи. Днес захарният сектор създава над 3 млрд. долара добавена стойност. Това е стратегически продукт за Турция.”, каза Кълъчдароглу.

Според лидера на РНП инициативата на правителството е свързана с инвестициите на американската корпорация Каргил (която има клон и в България – бел. ред.) в Турция.

“Правят това, за да разчистят пътя за производството на захар, базирано на нишесте. Дадоха обещания на предходния президент на Съединените щати (Барак Обама – бел. ред.), че Каргил ще се установи тук в Турция”, каза Кълъчдароглу.

“Каргил произвежда течна захар от генетично модифицирана царевица, а употребата на такава захар е забранена в някои страни, въпреки че потреблението в Турция се увеличава”, подчерта той.

Лидерът на РНП добави, че властите са подготвили предстоящата приватизация като първо са закрили Захарния регулатор, а след това са направили поправки в Закона за приватизацията.

В първоначалния вариант Законът за приватизацията е позволявал продажбата на държавни предприятия да става само в случай, че те нанасят “загуба на обществото”. Според новите поправки раздържавяването може да става в случай на нужда от “увеличаване на обществените приходи”.