Китайските ръководители одобриха проект за реформи

Третият плениум на 19-тия Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП), който приключи работата си днес, одобри проект за реформа на държавните и партийни органи.

В резолюция, одобрена по време на пленума, се посочва, че ЦК на ККП е одобрил да бъде предложен за гласуване по време на предстоящата сесия на Националния народен конгрес (ННК) “Проект за задълбочаване на реформите в партийните и държавни органи”, съобщи ТАСС.

Третият пленум на на ЦК на ККП се проведе от 26 до 28 февруари в Пекин.

Ден по-рано, в неделя, 25 февруари, беше обнародвано предложение на ЦК на ККП за промени в конституцията, съгласно които председателят и заместник-председателят на Китайската народна република да могат да заемат тези длъжности повече от два пъти.

Във връзка с това говорителят на Външното министерство на КНР Лу Кан заяви, че въпросът е “вътрешна работа на китайския народ”.

“Можете да мислите за процеса на изменение на основния закон, като доказателство за развитието на социализма с китайски характеристики”, заяви той.

Ако поправката бъде одобрена от Националния народен конгрес, това ще даде възможност на настоящия председател на КНР Си Дзинпин да бъде преизбран за трети пореден път на този пост през 2023 г.