Путин подписа нова Държавна програма за въоръжаването

Снимка: РИА Новости

„Да, документът е подписан от президента.” – заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин пред вестник „Комерсант”, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Програмата предлага да бъдат отделени 19 трилиона рубли за доставка на въоръжение и 1 трилион за синхронизиране.

„Първоначално документът трябваше да бъде готов през 2016 г., но заради събитията от 2014 г., свързано с падането на цените на нефта, финансово-икономическият блок не можеше да направи точна макроикономическа прогноза“, обясни Рогозин. През последните месеци проектът на ДПВ бил постоянно коригиран заради пристигащите от Сирия данни. Проведена била комплексна оценка на оръжието и техниката в бойни условия, оценена била ефективността на използването в битки на новите системи и комплекси при екстремни външни фактори. Става дума предимно за температурни режими.

Само преди две седмици – на 13 февруари, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът на Руската федерация Владимир Путин не е подписвал ДПВ със срок на действие до 2027 г.

В края на 2017 г. се съобщаваше, че основният приоритет на новата програма е ядреното възпиране. Особено внимание ше се отдели на високоточните оръжия, както и на наземните системи. Планирано е създаване на самолет с вертикално излитане.

ДПВ е документ със средносрочно планиране на техническото преоборудване на армията и флота. Тя отчита анализа и оценките за възможни заплахи за националната сигурност на Русия.