Президентите на България и Сърбия се срещнаха в София

Сръбският държавен глава Александър Вучич посети българската столица по покана на своя колега на Румен Радев.

По време на съвместната пресконференция, която се състоя в петък, 23 февруари, Вучич заяви, че сред основните приоритети на страната е присъединяването към ЕС през 2025 г. и заяви, че Сърбия ще направи всичко възможно за да изпълни критериите. В същото време той добави, че към нея се поставят изисквания, които не са стоели пред другите кандидат членки, съобщи сръбският вестник “Политика”.

“Всички го знаят и не е никаква тайна, че най-голямата пречка по пътя на Сърбия към ЕС е въпросът за Косово и Метохия”, каза сръбският президент.

В тази връзка той благодари на българския държавен глава за това, че се застъпва за изслушване на сръбската позиция по отношение на спорния въпрос.

Вучич подчерта, че при предстоящото посещение на Жан клод Юнкер в Сърбия той ще настоява спорният въпрос да бъде разрешен чрез компромис, след като се вземат предвид и сръбските аргументи.

“Когато сърбите представят аргументите си в преговорите, тези аргументи трябва внимателно да бъдат анализирани от всички страни, които участват в преговорите”, заяви българският президент.

Сръбският държавен глава обърна внимание на търговския обмен между двете страни, който е достигнал 1 млрд.  долара за последната година.

“Това, че износът на Сърбия към България се увеличи с 53% само за една година, а износът на България с 28% показва голям напредък в нашите икономически взаимоотношения”, каза Вучич.

Той допълни, че за Сърбия е приоритет изграждането на магистралата до граничния пункт Градина и помоли българската страна да вземе същите мерки за трасето от ГКПП Калотина до София.

Двамата държавни глави подчертаха колко е важно България и Сърбия да има добри междусъседски взаимоотношения.

В тази връзка Радев изрази задоволство от последните промени в сръбското законодателство относно националните малцинства.

“Разговаряхме за проблемите в областите, където живее българското малцинство”, каза Радев, като добави, че е получил покана от своя колега заедно да посетят райони с компактно българско население в Сърбия.

Подчертавайки, че българският държавен глава подкрепя инициативата да се стигне до окончателно помирение между двете страни, Вучич заяви, че ще бъдат решени всички проблеми на българското малцинство, живеещо на сръбска територия.

“Като президент на Сърбия искам всичко, което е било в миналото – и преди 130 години, и преди 100 години, и по времето на Втората световна война – да остане зад нас и да гледаме в бъдещето, защото ние сме приятелски и братски народи”, заяви Вучич.