Юнкер тръгва на обиколка в Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия ще бъде придружаван от върховния представител по въпросите на сигурността Федерика Могерини и от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Обиколката ще започне от Македония на 25 февруари, след което ще продължи в Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово и ще завърщи в София на 1-ви март. У нас Жан-Клод Юнкер ще участва от организирания от премиера Бойко Борисов официален обяд с шестимата премиери на Западните Балкани.

В началото на месеца европейската комисия обяви Стратегията за Западните Балкани, в която 2025 г. е посочена като възможна перспектива за еврочленство за Сърбия и Черна гора. По-късно германският външен министър Зигмар Габриел постави като “естествено” условие за членство на Сърбия в ЕС признаването на независимостта на Косово. Сръбският външен министър Ивица Дачич определи изказването на колегата си като контрапродуктивно и неприемливо.

Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че ЕС води преговори със Сърбия по всички финансови, икономически и други въпроси, но също така й дава сигнали, че няма да я приеме за членка, докато не признае Косово и не приеме външната политика на ЕС, което предполага въвеждане на антируски санкции.

„В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. На Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия”, каза руският министър, цитиран от ТАСС.

В рамките на посещението си в Белград в сряда, 21 февруари, министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Западът „иска главата“ на сръбския президент Александър Вучич заради тесните му връзки с президента Владимир Путин.

След срещата с Лавров, държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че страната му върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия. „Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация“, отбеляза Вучич в рамките на съвместната пресконференция с първия дипломат на Москва.