Турската армия се готви да обсади Африн

Турската армия скоро ще обсади град Африн, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в отговор на  информация за постигнато споразумение между кюрдските бойци и сирийското правителство.

“Благодарение на обсадата, СНС (Сили за народна самоотбрана) няма да има възможност за договаряне със сирийския режим”, подчерта турският държавен глава, съобщи Hürriyet Daily News.

В понеделник, 19 февруари, държавната Сирийска арабска информационна агенция (САИА) разпространи информацията, че кюрдските СНС, които водят бойни действия с турската армия в Северна Сирия са постигнали споразумение с Дамаск да предадат на сирийската армия няколко позиции в град Африн и пограничните райони с Турция. От съобщението става ясно още, че СНС е поискала от правителството в района на бойните действия да бъдат разположени ПВО системи, които да противодействат на турските ВВС.

В отговор говорителят на турското правителство и заместник министър-председател Бекир Боздаг заяви, че оповстената информация от САИА не е потвърдена до момента от официални лица.

“Всяко решение на сирийския режим да изпрати сили в Африн, за да подкрепи терористичните организации Сирийската кюрдска демократична партия, Силите за народна самоотбрана или всяка стъпка предприета в това направление ще има катастрофални последици за региона”, заяви Боздаг.