Еди Рама допуска възможността Косово и Албания да имат общ президент

“Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства”, предложи албанският министър-председател.

“А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност”, каза Рама в изказването си пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово, съобщава Albanian Daily News.

Хашим Тачи заяви още, че ще се стреми Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия – “професионална и многоетническа”.

Обединението между Албания и Косово, за което говори албанският премиер, може да бъде постигнато само чрез възстановяване на монархията, коментира албанският престолонаследник принц Лека.

“Националното обединение винаги е било и е мечта и цел на кралското семейство от поколения насам, дори и когато за това никой нямаше смелост да говори. Това може да бъде постигнато чрез възстановяването на кралската корона в двете държави като символ на това единство. Това е логиката за истинската стабилност, традиция и просперитет. Най-доброто доказателство за това са най-развитите западни държави”, написа Лека в собствения си профил в социалните мрежи.

Според албанската опозиционна Демократическа партия изказването на Еди Рама е празен национализъм и ще доведе до усложняване на някои от международните отношения.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич осъди думите на Еди Рама и упрекна Европейския съюз и западните държави, че си „заравят главите в пясъка” пред великоалбанската политика.

Европейската комисия разкритикува изявлениието на Еди Рама пред косовския парламент като заяви, че то може да се тълкува като намеса в полтиката на чужда страна. „ЕС очаква продължаването на изграждането на конструктивни отношения в региона”, подчерта говорителя на ЕК Катрин Рей, цитирана от македонската редакция на Радио „Сволодна Европа”.

На 17 и 18 февруари Косово отпразнува десет години от обявяването на независимостта на страната. Ден по-рано президентът на Косово Хашим Тачи удостои албанския премиер Еди Рама с „Медал на независимостта”, отбелязва Albanian Daily News.

Независимостта на Косово е призната от 115 страни, включително Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, сред които са Русия и Китай, отказват да я признаят.

Сърбия също не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен. Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен.