Германия постави условия за Сърбия в ЕС

Германския външен министър Зигмар Габриел заяви, че Сърбия ще трябва да признае независимостта на Косово и това е “естествено” условие за членство в ЕС, съобщава DW.

Габриел говори по време на пресконференция с премиера на Косово Рамуш Харадинай миналата седмица. След Прищина той посети и Белград.

„Основните условия за Сърбия са приемането на върховенството на закона и признаването на независимостта на Косово. Тези условия ще трябва да бъдат спазени“, заяви Зигмар Габриел.

“Помолих всичките ми колеги да си правят сметката какви послания изпращат към Сърбия. Призовах ги да се придържат към общата позиция на ЕС. Когато се говори по въпроса за Косово, е абсолютно контрапродуктивно и неприемливо отделни колеги министри на външните работи да правят арогантни послания към Сърбия – че Сърбия трябва да признае едностранно провъзгласената независимост на Косово, ако иска да стане членка на ЕС. Недейте да ни пращате такива послания за нещо, което не искате да чувате по отношение на вашите държави. Това е унизително и абсолютно неприемливо за Сърбия”.

Това каза днес, 19 февруари, в интервю за БНТ сръбският външен министър Ивица Дачич. Той е в София по повод неформалния съвет на външните министри на ЕС.

По-рано Европейската комисия обяви Стратегията за Западните Балкани. В нея 2025 г. е посочена като възможна перспектива за еврочленство за Сърбия и Черна гора, но са определени редица условия, които трябва да бъдат изпълнени за постигането на тази цел.

Дачич определи Стратегията на Еврокомисията за Западните Балкани като “изключително добра”, тъй като по думите му за първи път се отваря ясна времева перспектива за евентуалното членство на Сърбия и Черна гора в ЕС.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му няма да търгува потенциалното си членство в Европейския съюз с подкрепата за независимо Косово. По думите му, за разрешаването на косовския проблем е нужен компромис от няколко страни, а не само достатъчно политическа воля от Белград и Прищина. Брюксел също трябва да направи известни отстъпки, вместо да оказва единствено натиск върху Сърбия, каза той.

Още по време на Световния икономически форум в Давос сръбският президент, след разговор с косовския си колега Хашим Тачи, заяви: “Ако под диалог (с Прищина) разбирате да признаем Косово – благодаря, довиждане.”

Германския външен министър Зигмар Габриел заяви, че Германия ще помогне на Косово да бъде признато от петте държави в ЕС, които още не са сторили това – Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия. Причината е, че те се притесняват от териториални претенции от съседни държави или отцепване на територии.