Белград предложи подялба на Косово

Властите в Белград искат да обсъдят предаването на северната част на Косово, като в замяна населените с албанци земи в Сърбия бъдат предадени на най-младата държава на Балканите, предаде Reuters.

По-рано сръбски представители заявиха, че е важно да се търси подялба на Косово, за да се предотврати създаването на Велика Албания. Тезата беше изказана основно от сръбският министър на отбраната Александър Вулин.

На кръгла маса за Косово, която се проведе на 6 февруари, Вулин каза още, че в Косово трябва да има постоянна граница, разделяща албанците от сърбите.

По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич намекна, че подялбата е възможно решение на териториалния спор, но това не е правителствена политика.

Косовският премиер Рамуш Харадинай никога няма да участва в преговори за подялба на Косово, заяви ръководителят на косовската делегация за преговори в Белград Авни Арифи, цитиран от RTKLive.

Посолството на САЩ в Прищина обяви, че Вашингтон не подкрепя идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, съобщава Balkaneu.

Това, според Вашингтон, ще предизвика повече проблеми, отколкото да предложи решения. САЩ продължават да оказват силна подкрепа за диалог между Белград и Прищина, призовавайки за засилване на усилията между двете държави за нормализиране на отношенията, се посочва още в съобщението.

По въпроса с Косово Сърбия е готова за компромисно решение, но за компромис са нужни две страни, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич след разговора си с американския сенатор Рон Джонсън, пише електронното издание на белградския вестник „Данас“.