Президентът Радев на официално посещение в Македония

Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната подкрепа на България и Македония в сферата на сигурността и отбраната, ще бъде подписан като продължение на Договора за добросъседство между двете страни.

За това се договориха президентите на България и Македония на среща в Скопие.

„Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи – за силно сътрудничество между нашите две страни на ниво стратегическо партньорство. Ние имаме такива договори за партньорство със САЩ, Турция”, каза македонският президент Георге Иванов.

Договорът за добросъседство не трябва да остава еднократен акт, категоричен бе българският държавен глава Румен Радев.

Президентът Радев бе на двудневно посещение в южната ни съседка на 16 и 17 февруари. В рамките на визитата той проведе срещи и с председателя с Събранието на Република Македония Талат Джафери, с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония и с ръководството на стопански камари в страната.

Радев посети и манастир „Свети Йоан Предтеча“. За първи път чуждестранен държавен глава посещава Светата обител от създаването на манастира. “Днешното посещение на хилядолетната обител от държавния глава на братска България не е случайно и е изключително важно за нас. То ни дава непречупима вяра в духовното сродство между двата народа и е съвършен израз на родолюбието”, заяви по време на службата игумен Партений.

„Това посещение на президента Радев е потвърждение за нашата близост и потвърждаване на взаимната ангажираност за подобряване на двустранните отношения.” – каза македонският държавен глава Георге Иванов.

По думите на Иванов, двамата президенти са разговаряли за новата стратегия за ЕС по отношение на разширяването, „което в голяма степен е заслуга на България”, както и за реалните възможности на Македония. „Говорихме за нуждата от сътрудничество в бизнес проектите и инфраструктурната свързаност”, допълни той.

В отговор на журналистически въпрос относно съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, Румен Радев заяви, че експертите не трябва да се ограничават с гледане към миналото, а да работят за съвместното бъдеще на двете страни. “Ние имаме общо минало и от начина, по който третираме това минало, зависи и самата европейска перспектива на Македония”, добави президентът.

По отношение на преговорите с Гърция за наименованието на страната Румен Радев уточни, че за българската страна е важно в бъдещото наименование на Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като претенции към България.

Срещата между двамата държавни лидери се състоя два дни след като вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха протокола за размяна на ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев и ратифициран от парламентите на България и Македония. Размяната на ратификационните документи се състоя на 14 февруари в Гранитната зала на Министерски съвет.

По време на разговорите в Скопие стана ясно, че македонският президент ще гостува официално на военния парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май в София, а след това двамата президенти ще отдадат почит на гроба на загиналите български воини в Ново село.