Рекс Тилърсън на двудневно посещение в Турция

Турция ще може да предприеме съвместни дейсвия със САЩ в Сирия едва след като кюрдските Сили за народна самоотрана (СНС) се оттеглят от град Манбидж.

Това заяви днес, 16 февруари, турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на пресконференция след срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Анкара.

“Трябва да сме сигурни че СНС ще се оттеглят на изток от Ефрат. СНС първо трябва да напусне Манбидж. Това вече е обещано от САЩ на Турция”, каза Чавушоглу, цитира Hürriyet Daily News.

От своя страна американският държавен секретар потвърди “дълбоките и важни отношения на САЩ с Турция”, като добави, че Турция и САЩ вече няма да действат поотделно в Сирия.

“Признаваме, че Турция има легитимно право да защитава границите си от заплахи и се отнасяме сериозно към нейните тревоги по този въпрос. Също така ние имаме общи цели в Сирия. Необходимо е да избягваме стъпки, които биха увеличили напрежението в този регион”, заяви Тилърсън, съобщи ТАСC. Той добави, че в Сирия Вашингтон и Анкара “трябва да си сътрудничат в борбата срещу тероризма” и да се борят за създаването на “единна и независима Сирия”.

По отношение на СНС американският държавен секретар заяви, че помощта, която САЩ предоставя на кюрдските бойци ще бъде ограничена.

Ден по-рано, 15 февруари, Тилърсън имаше закрита среща с турският президент Реджеп Тайип Ердоган, която продължи повече от 3 часа. По думите му една от темите на разговор е била придобиването от страна на турция на зенитно-ракетен комплекс C-400 от Русия.

“Обсъдихме законопроект, който може да окаже въздействие върху сделки с Русия по придобиване на въоръжение. Този въпрос го обсъдихме снощи с президента Ердоган, обсъдихме го и днес (с турския външен министър Чавушоглу – бел. ред.). Това наистина e един от ключовите въпроси, които засегнахме. Необходимо е да съберем група от експерти, които да обсъдят въпросите, свързани с тази сделка”, каза Тилърсън.