Холандските депутати отхвърлиха вот на недоверие на премиера Марк Рюте

Срещу вота на недоверие се обявиха 101 депутати, а го подкрепиха едва 43-ма, съобщават световните агенции.

Предложението на Герт Вилдерс отхвърлиха партиите от управляващата коалиция (Народната партия за свобода и демокрация, “Демократи-66”, Христиндемократически призив и Християнски съюз), както и депутатите от Партията на труда. В подкрепа на предложението освен 20-те депутати на Рюте се обявиха и социалистите, които имат 14 места в 150-местния парламент.

Вотът на недоверие бе внесен от лидера на холандската крайна десница Партия на свободата Герт Вилдерс след оставката на министъра на външните работи Халбе Зейлстра. Според Вилдерс е неприемливо премиерът да не е информирал депутатите за скандала със външния министър като самият той е бил запознат със случая преди три седмици.

“Това беше грешка в преценката от моя страна”, каза в своя защита Рюте. “Не мислех, че този случай ще има такова значение за обществото. Подцених въздействието от тази лъжа”, каза той преди гласуване на вота недоверие.

Халбе Зейлстра подаде оставка във вторник, 13 февруари, след едва четири месеца на поста. Той призна пред депутатите, че излъгал, че е присъствал през 2006 г. на среща с руския президент Владимир Путин. Тогава той разказа какво уж бил чул от Путин при среща с него преди 10 години. Според министъра Путин бил казал, че иска да възстанови една Велика Русия, включваща Беларус, Украйна и балтийските страни.

Вчера министърът се извини пред депутатите за лъжата си, че през 2006 г. се е срещал с Путин.

Оставката на министъра е първият скандал, разтърсващ управляващата коалиция, сформирана след дълги месеци на трудни преговори.