Дипломация по време на Олимпиада

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун покани южнокорейския президент Мун Дже-ин в КНДР, съобщиха световните агенции.

Ким Чен-ун иска да се срещне с южнокорейския държавен глава възможно най-скоро, пише в писмото, предадено от делегацията на КНДР на президента на Република Корея, уточнява ТАСС, позовавайки се на агенция Йонхап.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин обеща да посети Пхенян, допълва агенция Киодо. Мун е заявил, че двете Кореи трябва да продължат да работят за създаване на условия за провеждане на такава среща на върха.

Ден по-късно Държавната информационна агенция на КНДР – КЦТА, съобщи за “откровени и честни” разговори с южнокорейския президент Мун Дже-ин, но не спомена, че Северът му е предал покана за среща на високо равнище в Пхенян, предаде Reuters.

На срещата с делегацията от КНДР Мун е призовал Пхенян да започне диалог с Вашингтон, предаде ТАСС.

В същото време американският президент Майк Пенс, който отпътува от Република Корея за Вашингтон, заяви пред журналисти, че САЩ, Южна Корея и Япония са единодушни, че КНДР трябва да продължи да бъде изолирана – икономически и дипломатически, докато не се откаже от ядрената си програма, допълва Reuters.

Правителството на Япония също настоява за продължаване на натиска върху КНДР и призовава международната общност да не се лъже от “политиката на усмивките”, която напоследък води Пхенян, съобщи ТАСС.

Президентът на Република Корея Мун Дже-ин се срещна с членове на делегация на КНДР в президентството в Сеул на 10 февруари.

Сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, и другите севернокорейски делегати присъстваха на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан. 22-членната севернокорейска делегация е водена от церемониалния държавен глава на КНДР, председателят на парламента Ким Йон-нам.

Олимпийските игри в Пьончан 2018 бяха официално открити на 9 февруари от президента на Република Корея Мун Дже-ин. Олимпийският огън беше запален от голямата звезда на домакините – фигуристката Ю-На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014. В знак на мир и обединение на Корейския полуостров отборите на Република Корея и КНДР дефилираха под общ флаг. Обединеното знаме носеха бобслеистът Вон Юн Джон (Република Корея) и състезателката по хокей на лед от КНДР Хван Чун Гум.

Посещението на севернокорейската делегация в южнокорейското президентство е първата от този род от август 2009 г. Ким Йо-чен е единственият член на управляващия род на Северна Корея, който посещава Южна Корея от края на Корейската война (1950 – 1953 г.), отбелязва ДПА.