Множество критики за разпределянето на министерските постове в Германия

Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израсла в комунистическата част на страната, което раздразни мнозина.

Висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел пък недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства.

Междувременно председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц съобщи, че се отказва от поста на външен министър в бъдещото правителство на Ангела Меркел.

“С настоящото заявявам, че се отказвам от участие във федералното правителство, и същевременно искрено се надявам това да сложи край на споровете в партията за назначенията”, посочи в комюнике партийният лидер, цитиран от Reuters.

По-рано германският външен министър и видна фигура на Социалдемократическата партия (ГСПД) Зигмар Габриел атакува остро Шулц, че не е спазил обещанието си да не влиза в правителство на Ангела Меркел.

След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.