На 26 март във Варна ще се проведе среща на върха ЕС – Турция

В срещата ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Домакин ще е българският премиер Бойко Борисов.

За срещата се спомена първоначално след разговори между премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел в София в края на миналия месец.

Турция приема много положително инициативата на България за организиране на среща на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи.

Преговорите ни за членство, които започнаха през 2005 г., се забавиха по политически причини. В период, в който този преговорен процес не напредва, смятам, че председателството на България на Съвета на ЕС предоставя една много добра възможност, каза Зейбекджи пред БТА на 7 февруари.

Разглеждам срещата на върха Турция-ЕС като историческа възможност, посочи той и добави, че стремежът на Турция за присъединяване към ЕС е процес, който продължава вече 55 години.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви миналата седмица, че Анкара е положила усилия да изпълни всички критерии на ЕС за установяване на безвизов режим. Анкара обяви, че е изпратила необходимите документи в Брюксел.

Според Турция в интерес на Европа е да се държи приветливо. “Ако ЕС изпраща позитивни сигнали към Турция, Турция ще направи повече по въпроса за реформите”, коментира пратеникът на Анкара в ЕС Фарук Каймакчи, цитиран от Reuters. “Колкото повече обаче ЕС изолира Турция, толкова по-затворена и националистка ще става тя”, допълва той.

Коментирайки евентуалната среща във Варна по-рано този месец, Ердоган каза, че очаква “лидерите на Европейския съюз да премахнат в най-скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция. Както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не се жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки”.