Консерваторите и социалдемократите постигнаха коалиционно споразумение

Снимка: Reuters

Германия сложи край на продължаващата над четири месеца политическа несигурност.

Християндемократическият съюз (ХДС) на германската канцлерка Ангела Меркел, нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) успяха да преодолеят сериозни пречки за сключване на сделка след 24-часови преговори, предадоха световните агенции, като се позоваха на германски медии.

ГСДП ще заеме три водещи поста в следващото правителство – министерствата на финансите, на външните работи и на труда и социалните въпроси. Християндемократическият съюз получава министерствата на икономиката и на отбраната. Християнсоциалният съюз получава министерството на вътрешните работи.

Кметът на град Хамбург Олаф Шолц от ГСДП ще бъде финансов министър, а Мартин Шулц ще се оттегли от поста лидер на социалдемократите, за да стане външен министър. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще оглави вътрешното министерство, отговарящо за имиграцията, бежанците и вътрешната сигурност. И.д. министър на финансите Петер Алтмайер от ХДС ще стане министър на икономиката, а министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен от ХДС ще запази поста си.

По коалиционното споразумение ще трябва да се произнесат 460-те хиляди членове на ГСДП, а процесът ще отнеме няколко седмици. Меркел ще трябва да получи единствено одобрението на ХДС на партиен конгрес.

“С това коалиционно споразумение Германия ще поеме отново активна и водеща роля в ЕС”, каза Шулц на обща пресконференция с партньорите си. Той отбеляза, че партията му е успяла да постигне много от политическите си цели в споразумението, включително по-голяма подкрепа за семействата и работниците.

“Намерихме правилния отговор на изборните резултати от 24 септември, които бяха толкова мъчителни за всички ни, като показахме, че сме разбрали посланието и ще има промяна в статуквото”, заяви Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз (ХСС).

Ангела Меркел каза, че коалиционното споразумение между нейните консерватори и социалдемократите е здрава основа за съставяне на добро и стабилно правителство. По думите й споразумението ще помогне на германската икономика да остане силна и ще води Германия към бъдещето.

Преговорите между Меркел и партията на Шулц започнаха в началото на тази година след изборите през септември.