В Гърция поискаха референдум за името на Македония

Гръцкият композитор Микис Теодоракис, който оглави митинга в неделя, призова за свикване на референдум в Гърция.

“Македония е била, е и винаги ще бъде гръцка”, заяви Теодоракис в изкзването си по време на демонстрацията на площад Синтагма в Атина.

“Ако правителството смята да подпише споразумение за името, то трябва първо да попита гръцкия народ. Призовавам депутатите, които имат право да поискат референдум, да го сторят”, каза той.

Теодораки припомни решението от 1992 г. на съвета на лидерите на политическите партии, когато беше решено думата “Македония” да не фигурира в името. “Всяко отстъпление от тази позиция ще има катастрофални резултати за страната”, каза той.

По данни на гръцката полиция на митинга в неделя, 4 февруари, срещу евентуални компромиси от страна на Гърция в спора за официалното име на Македония са присъствали 140 000 граждани от цялата страна. Демонстрацията под мотото “Македония е гръцка” се проведе при засилени мерки за сигурност.

Управляващата партия “Сириза” публикува декларация, в която се подчертава, че “протестът е бил под очакванията на организаторите”.

Свикалите протеста настояват, че зад техните действия не стои нито една политическа партия като организатор. Най-голямата и водеща в социологическите проучвания опозиционна сила, консервативната “Нова демокрация”, обаче вече подкрепи протеста.

Подкрепата си за митинга изрази и бившия гръцки премиер Антонис Самарас.

Това е вторият подобен митинг, който се провежда в Гърция от началото на годината. Първият беше в Солун.

Темата днес е широко отразена от медиите в Гърция и Македония, както и във Великобритания, Германия, САЩ, световни агенции, в това число издания от Китай.

В материал, озаглавен „Всеки има своя Македония” ТАСС отбелязва, че има историческа Македония, тоест територията на някогашната древна гръцка държава на Александър Велики, като днес тя е заета от Албания, Гърция, Македония (БЮРМ), България и Сърбия.

Само в Гърция има три Македония – Западна, Централна и Източна. В същото време и трите влизат в географския район на Егейска Македония, пише ТАСС. „Друга” Македония е Пиринска Македония в югозападна България.

В статията се посочва още, че Москва и Вашингтон сега признават конституционното име на Македония – Република Македония, но са готови да признаят всяко решение, до което ще стигнат в преговорите Атина и Скопие.