Кълъчдароглу беше преизбран за председател на Републиканската народна партия

Това е 5-ти пореден мандат за турския опозиционен лидер.

Гласуването се проведе в събота, 3 февруари, в Анкара по време на 36-тия конгрес на Републиканската народна партия (РНП), съобщи Hürriyet Daily News.

Кълъчдароглу получи гласовете на 790 души от общо 1266 делегата, присъствали на конгреса. Неговият конкурент за председателския пост Мухарем Инче получи гласовете на 447 делегати, а тридесет души се въздържаха да упражнят правото си на глас.

По време на гласуването настъпи объркване, тъй като се оказа, че 49 делегати са подкрепили едновременно двамата претенденти за ръководния пост. В последствие Кълъчдароглу поиска гласовете да се считат в полза на опонента му Инче.

“Не искам няколко гласа в повече, искам свободна воля на гласоподавателите”, заяви Кълъчдароглу.

В крайна сметка лидерът на РНП затвърди председателското си място, като събра 50 гласа повече в сравнение с изборите през 2014-та година, когато за него гласуваха 740 делегати.

Междувременно Кълъчдароглу потвърди позицията си, че турското правителство трябва да прекрати военната операция в Сирия и да влезе в контакт със сирийските власти.

Лидерът на РНП подчерта пред делегатите на конгреса, че “крехкото равновесие между кюрдския въпрос и тероризма трябва да бъде разгледано много внимателно” и отново обеща да се оттегли от политиката, ако не успее да намери решение на кюрдския въпрос в рамките на четири години, когато партията му получи изпълнителната власт.