Македония: Няма да променяме езика и националността си

Специалният представител на ООН по спора за името на Македония – Матю Нимиц бе на официално посещение в Македония.

Нимиц проведе отделни срещи с държавния глава на Георги Иванов, премиера Зоран Заев, външния министър Никола Димитров и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюза за интеграция съответно – Християн Мицковски и Али Ахмети.

Георги Иванов е информирал Нимиц за намерението на Скопие да не се отказва от преговорите за решаването на проблема, стига да не бъде засягана идентичността на македонския народ или неговото достойнство, съобщиха македонските медии, позовавайки се на пресцентъра на президента.

Иванов също така е изразил мнението, че решение на въпроса за името може да се намери само под егидата на ООН и спазвайки резолюциите на организацията и Съвета за сигурност, както и постановленията на Международния съд на ООН.

В прессъобщение на премиера Заев пък се изразява увереността, че моментът за решаването на проблема е сега, тъй като обстановката е благоприятна и позволява това.

На пресконференция външният министър Никола Димитров също подчерта, че проблемът между Македония и Гърция никога няма да се реши, ако Македония трябва да променя езика и националността си. “В 21-и век никой не може да посегне на правото ни да бъдем македонци и да говорим македонски език, който е един от групата на славянските езици“, каза той. Според Димитров, „ако се подхожда с взаимно достойнство, решение може да бъде намерено“.

Външният министър подчерта, че с Нимиц са обсъдили предложенията за ново името на републиката.

Нимиц пък изрази увереност, че „двете страни имат воля за решаването на проблема“, като добави, че, макар да не се наема да посочи окончателни времеви рамки за намирането на решение по спора за името, все пак смята, че „до няколко седмици или месеци“ спора може да приключи.