Участниците в сирийската мирна конференция подкрепиха териториалната цялост на Сирия

Това се казва в заключителната декларация на организираната от Русия среща, която се проведе на 29 и 30 януари в руския черноморски курорт Сочи.

Единствено сирийците трябва да определят кой да ги управлява, се посочва още в декларацията.

Участниците в мирните преговори за Сирия решиха да пристъпят към изготвяне на нова сирийска конституция, за да помогнат на политическия процес, съобщи пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, предадоха световните агенции.

Според външното министерство на Турция призивът за създаване на такава комисия е “най-важният резултат” от срещата в Сочи.

Руският външен министър Сергей Лавров уточни, че комисията ще работи в Женева. Неприсъствали в срещата в Сочи групи също ще бъдат поканени да издигнат свои кандидати за участие в нея.

Западните партньори не трябва да изпитват съмнения или опасения по повод Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Сирийците би трябвало да се обединят и да постигнат общо виждане за своето бъдеще, за да преодолеят кризата, която преживява страната им, каза руският президент Владимир Путин в обръщение към участниците в Конгреса на Сирийския национален диалог, прочетено от от руския външен министър Сергей Лавров.

“Налице са условията за обръщане на трагичната страница в историята на Сирия”. “Само сирийците могат да определят бъдещето на своята страна”, се казва още в обръщението на руския държавен глава.
По време на изказването на Лавров делегати обвиниха Русия, че убива цивилни в Сирия с въздушните си удари. В същото време други делегати се обявиха в подкрепа на Русия.

Сирийската опозиция е отказала да участва в конференцията и да бъде представлявана от Турция, както съобщи Анадолската агенция. Повод за това стана плакат, окачен на летището с логото на срещата, на който фигурирало “знамето на сирийския режим”, но не и на някои други групи.

При възникналата криза турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил темата в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров. По-късно по телефона са разговаряли и президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Двамата са заявили, че въпреки проблемите на срещата в Сочи, резултатът от нея е осигурил важно постижение, посочва телевизията.