Тръмп направи първото си обръщение “За състоянието на страната”

Американският президент говори в продължение на 80 минути на съвместно заседание на двете камари на Конгреса – Сената и Камарата на представителите.

Във вторник вечерта, 30 януари, Тръмп очерта приоритетите на неговата администрация във вътрешната и външната политика, съобщи ТАСС.

“Занимаваме се с “измамни режими”, терористични групи и конкуренти, като Русия и Китай, които оспорват нашите интереси, нашата икономика и нашите ценности”, заяви американският държавен глава.

Сред възможните външни заплахи за САЩ Тръмп посочи режимите в КНДР и Иран, заради усилията им да се сдобият с ядрено оръжие. “Безразсъдното упорство на Северна Корея да придобие ядрени ракети скоро може да доведе до факта, че тази страна ще се превърне в заплаха за нас. Ние ще провеждаме кампания за оказване на максимално възможен натиск това да бъде предотвратено” – заяви американският лидер.

По отношение на ислямската република Тръмп призова Конгреса да “премахне ужасяващите фундаментални недостатъци, допуснати в ядрената сделка с Иран”. Той подчерта, че скорошните безредици в някои от градовете там са доказателство, че населението на страната “се бунтува срещу престъпленията на корумпираната диктатура”.

В речта си Тръмп заяви, че предшественикът му Барак Обама е допуснал редица грешки в борбата с тероризма включително и “безрасъдното освобождаване на стотици опасни терористи”. В тази връзка той обяви отмяната на решението на Обама за затваряне на специализирания затвор Гуантанамо в Куба.

Значително място в речта си Тръмп отдели за провежданата от неговата администрация имиграционна реформа. Пред конгреса той представи концепция в четири точки, включващи гарантиране сигурността на границите и премахването на вратичките в закона за имиграцията; прекратяване на практиката на “верижната миграция”, даваща право на мигранта да извика при себе си членовете на семейството си; отмяна на лотарията за зелена карта; както и премахването на практиката малолетни лица, влезли в страната, да получат гражданство.

По отношение на търговските взаимоотношения Тръмп подчерта, че САЩ ще търси взаимноизгодна търговия и защита на интелектуалните права.

“Ерата на икономическа капитулация приключи. Сега очакваме, че търговските отношения ще бъдат честни и, най-важното, взаимноизгодни. Ще работим за коригиране на лошите търговски споразумения и за сключване на нови.”, заяви американският президент в речта си пред Конгреса.

Традицията американския президент да произнася ежегодна реч пред Конгреса е поставена от Джордж Вашингтон през 1790 г. Първоначално речта се нарича “Ежегодно обръщение на президента към конгреса” и е произнасяна в края на годината, през декември. През 1934 г. тогавашният президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт въвежда названието “За състоянието на страната”, което се използва и до днес. Оттогава е и традицията речта да бъде произнасяна в началото на годината, най-често през януари.