От щаба на Путин внесоха в ЦИК подписите, необходими за регистрацията му в президентския вот

Снимка: ТАСС

В Централната избирателна комисия днес бяха представени “около 315 хиляди” подписа, обяви пред журналисти прессекретарят на предизборния щаб на Путин Андрей Кондрашов, предава ТАСС.

Действащият държавен глава Владимир Путин е първият от 14-те кандидати, подали книжата с подписите, събрани в тяхната подкрепа. Заедно с подписите, в ЦИК са пдадени и други документи, сред които финансов отчет на кандидата за президент.

По-рано от централата на Путин съобщиха, че в неговата подкрепа в цялата страна са събрани повече от 1,6 милиона подписа.

Владимир Путин бе номиниран за втори мандат като самостоятелен кандидат от инициативен комитет на 26 декември миналата година. За да бъде регистриран като такъв в прстоящите избори, са необходими най-малко 300 хиляди подписи на избиратели.

Проверката на документите ще отнеме около седмица, уточни Евгений Шевченко, член на комисията. Тя ще бъде извършена в специално оборудвана за целта стая. В нея ще участват както служители на ЦИК, така и съответните служби във вътрешното и външното министерства на Рускагта федерация. Според закона ЦИК ще вземе решение за регистрация на кандидата или за отказ да му даде такава в срок до 10 дни след датата на подаване на документите.

14 кандидати общо участват в предизборната кампания в Русия – двама независими и 12 представители на партии.

Вчера, 28 януари, в редица руски градове имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Липсваха официални данни за броя на участниците. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестни акции. Все пак група от около 1000 души, по оценки на полицията, се събра на централния площад “Пушкин” в Москва, с плакати, на които се четеше: “Те ни откраднаха изборите” и “Избори без Навални са фалшиви”. На път за митинга Навални бе задържан, а хората бяха разпръснати, предаде ТАСС.

На Навални бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано.

Няколко часа по-рано имаше полицейска акция в офиса на Навални. Арестуван е един от водещите. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните е и московският координатор на протестната мрежа на Навални.