Мнозинството отхвърли вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов

Снимка: btvnovinite.bg

“За” оставката на правителството бяха 103 депутати – от левицата и ДПС. Против гласуваха 131 народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и един независим.

В пленарната зала бяха повечето министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов не присъстваше, тъй като е на икономически форум в Давос.

Във вторник “БСП за България” представи мотивите, с които внесе за гласуване в Народното събрание вота на недоверие, поискан заради провала на управляващите в борбата с корупцията. Премиерът Бойко Борисов не уважи с присъствието си и дебатите и това се превърна в централна тема на заседанието. Впоследствие правителствената пресслужба съобщи, че премиерът е имал срещи и с руския, и с турския посланик.

“Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук”, заяви лидерът на левицата, вносител на вота, Корнелия Нинова. “Няма го страхливия”, каза тя.

По време на дебатите, предавани на живо по БНТ и БНР, се припомниха вече познати скандали като “Суджукгейт” и “Кумгейт”, санирането, проблемите с оградата по границата с Турция, липсващото финансиране в здравеопазването, недостатъците на системата за акцизна информация на митниците и др.

Ден по-рано, от ДАНС съобщихиха, че през лятото на 2016 година са били установени слабости и проблеми в акцизната система на митниците, които създават “условия за заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната. В доклада на службата обаче е посочено, че финансовото ведомство е взело мерки и слабостите са почти (напълно) отстранени. Прокуратурата не е образувала досъдебно производство, тъй като нямало данни за безстопанственост, нито за престъпление.

Дебатите преминаха в лични нападки.