Шиндзо Абе оповести стремежа на Япония към сътрудничество с Русия

Правителството на Япония се стреми да подпише мирен договор с Русия,  както и да изгради система за сътрудничество с Москва на международната сцена, включително за решаване на проблемите на Корейския полуостров.

Това обяви в понеделник, 22 януари, японският премиер Шиндзо Абе в речта си по повод откриването на новата сесия на парламента, съобщи ТАСС.

“Въз основа на постигнатото на дълбоко доверие с президента Путин ние изграждаме отношения на сътрудничество в различни международни въпроси, включително проблема със Северна Корея”, отбеляза Абе.

Той допълни, че е важно това, че през декември миналата година, членовете на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай, приеха единодушно резолюция, която, по думите му, “доведе до безпрецедентно ниво” на санкции срещу КНДР.

“Нашата страна ще задълбочи връзките си с Русия, развивайки съвместни икономически дейности на четирите северни острови и плана за икономическо сътрудничество от осем точки. Последователно, стъпка по стъпка, ще изпълним договореностите с Русия, върху чиято основа ще бъде разрешен териториалният въпрос и подписан японско-руски мирен договор.”, заяви Абе.

Основата за развитието на икономическото сътрудничество между Русия и Япония е планът от осем точки, предложен от японския премиер през май 2016 г.

Документът предвижда засилване на отношенията между двете страни в енергетиката, малкия и средния бизнес, индустриализацията на Далечния изток, разширяването на експортната база. В него се съдържа и предложение за засилване на сътрудничеството в областта на съвременните технологии, включително ядрената енергетика, както и в областта на хуманитарния обмен.

Наред с това двете дължави водят консултации за разработването на проекти за икономическо сътрудничество в южната част на Курилските острови.