Социалдемократите започват преговори с ХДС/ХСС за коалиционно управление

Снимка: Reuter

На извънреден конгрес на германската социалдемократическа партия в Бон, в неделя, 21 януари, 56 процента от делегатите гласуваха с “да” за започване на преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за голяма коалиция, предаде Reuters.

От общо 642 делегата 279 гласуваха с “не”. Само един делегат се въздържа.

До този резултат се стигна след много оспорван дебат и остро противопоставяне между двата лагера – на привържениците и противниците за участие в ново издание на широката коалиция начело с Ангела Меркел.

От нас зависи дали има бъдеще Европа, подчерта лидерът на социалдемократите Мартин Шулц. По думите му, повторение на изборите не са добро решение, а „за Европа е важно да има добре работещо правителство в Германия”.

Резултатът от конгреса в Бон беше посрещнат с облекчение в Брюксел, отбелязва „Дойче веле”. Еврокомисарят Пиер Московиси приветства в Twitter “отговорното самосъзнание на ГСДП”, а шефът на кабинета на Жан-Клод Юнкер – Мартин Зелмайер го определи като “много добри новини за една по-обединена, по-силна и по-демократична Европа”.

След приключване на преговорите, коалиционният договор ще бъде гласуван отново – този път от членската маса на ГСПД. Едва с нейно одобрение, ще има и правителство.