“Македония е Гърция” скандират хиляди гърци

Многохиляден протест се провежда в Солун. Недоволството е срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония.

На митинга се очакват над 50 хиляди души. Протестът ще започне от паметника на Александър Македонски. Подкрепа обявиха много политически, професионални, спортни организации и обединения.

Демонстрацията се провежда само ден след изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас в интервю за вестник “Етнос”, че македонска нация никога не е съществувала.

Порталът „Нюз 24/7“ публикува откъси от интервюто. В него Ципрас подборно се спира на спора за името с Република Македония, възможните решения, посочва какво име би приело гръцкото правителство и подчертава значението на въпроса за иредентизма.

Антична Македония беше голяма сила в древния гръцки свят, която се разшири, особено по времето на Александър Велики, далеч извън днешната географска област Македония”, казва още гръцкият премиер

Той посочва, че от VII в. нататък по тези земи освен гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разделена между три държави, отбелязва премиерът.

“В този смисъл е съвсем противоречащо на историята и абсурдно някой да поиска етническа идентификация с Македония”, казва Ципрас.

Междувременно анкета на агенция Алко показа, че 63% от гърците искат да се намери взаимноприемливо решение за името на Македония. На въпрос дали Гърция печели или губи заради спора за името, 70% са отговорили, че е изгубила.

“Общо 137 държави вече признаха истинското име на Македония, което е около две трети от броя на държавите в Общото събрание на ООН. Сред тези държави са и четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност. “, посочва Обединената македонска диаспора (ОМД), която подкрепи кампанията “Нашето име е Македония” на Македонското международно движение за човешки права и се присъедини към искането македонските власти да прекратят преговорите с Гърция за промяна на името, предаде агенция МИА.

България призна бившата югославска република с конституционното й име през 1992 година.

Преговорите за името на Македония се усложняват след повишаването на напрежението и в Македония, и в Гърция, пише “Катимерини”. Очаква се по-късно през следващата седмица гръцкият премиер да разговаря по темата със своя македонски колега Зоран Заев. Вероятно това ще стане в рамките на Световният икономически форум, който се провежда в швейцарския курорт Давос. Планирани са и срещи на ниво външни министри през февруари.