Канцлерът на Германия бе на работно посещение в София

Борисов и Меркел се срещнаха в събота, 20 януари, в резиденция „Бояна“.

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов  е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС, отбелязва DW.

„Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция… Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват“, каза Меркел по време на заключителната пресконференция.

Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел. Той обясни, че на Турция не е изплатено нищо по споразумението за мигрантите и че има много проблеми, които са се натрупали през последната година. Според него “едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас”.

Двамата разговаряха още за Шенген, еврозоната, евроинтеграцията на Западните Балкани, миграцията, както и за газовия хъб и икономическите отношения с Китай.

Брисов помоли германския канцлер за „доронамерена помощ” за правосъдната система и борбата с корупцията у нас и обяви, че е получил нейната подкрепа.

Меркел благодари на Борисов за начина, по който България пази границата на ЕС с Турция и заяви, че подкрепя усилията на страната ни за скорошно поетапно влизане в Шенгенското пространство. Тя каза, че не може да се ангажира с конкретна дата, но според нея правилата на Шенген съвсем скоро могат да се въведат на летищата.

Ангела Меркел пристигна в България от Париж, където разговаря с френския президент Еманюел Макрон. В сряда пък германския канцлен се срещна с австрийския си колега Себастиан Круц.