Седмица на дипломатически совалки в Европа

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас. Това се случва на фона на редица срещи, проведени в последните дни и часове преди решаващия ден за бъдещето германско коалиционно правителство.

По повод официалния старт на българското европредседателство миналата седмица в София беше цялата Европейска комисия, а в Париж – новият австрийски канцлер Себастиан Курц. Същия ден от Берлин дойде новината, че има пробив в консултациите между големите партии за правителство в Германия.

В сряда австрийският канцлер се срещна с Меркел, а в четвъртък австрийският външен министър бе в София.

България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз и по всички теми от европейския дневен ред в рамките на своите последователни председателства на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия доктор Карин Кнайсъл.

Европа е изправена пред множество външни и вътрешни предизвикателства и това налага общи решения и действия по отношение на стабилността в съседните региони, миграционната криза и реформата на Дъблинския регламент, бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, както и общия дебат за бъдещето на Европа, е било подчертано на срещата, стана ясно от съобщение на пресцентъра на президентството.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пък прие в петък министъра по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо. Двете дами са се обединили около мнението, че ЕС трябва да има по-видимо присъствие в региона.

Екатерина Захариева и Натали Лоазо са обсъдили още теми като бъдещето на ЕС, Брекзит и следващата Многогодишна финансова рамка. Двете са се съгласили, че е необходимо да се постигне ефективност и баланс при разпределението на средствата в бъдещия бюджет на ЕС, както и контрол върху начина на тяхното изразходване.

В същото време британският премиер Тереза Мей и френскитя президент Еманюел Макрон се срещнаха в Сандхърст, Великобритания.

Германският канцлер Ангела Меркел идва у нас от Париж, където с френския президент обсъдиха бъдещето на Европа.

За да може Европа да върви напред, е необходимо стабилно правителство в Германия, заяви канцлерът Меркел на пресконференция.

„Споделям възгледите на президента Макрон за една Европа, която вдъхва доверие и която дава доверие и сигурност на своите граждани. Нямаме никакви различия по общите ни амбиции – за обща външна политика, за общи стратегически позиции, за подпомагане развитието на другите страни и за обща отбранителна политика”, каза още Меркел.