Антитерористичната операция в Африн де факто е започнала

Снимка: АР

За началото на сухопътната военна операция на Турция в контролирания от кюрдски милиции анклав Африн в Северна Сирия съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли каза в четвъртък, 18 януари, че турската офанзива в Африн на практика е започнала, имайки предвид турския артилерийски обстрел на района.

Днес турската армия е нанесла нови удари по кюрдските Сили за народна самоотбрана (СНС) в северната част на Сирия, предадоха световните агенции. На 19 и 20 януари са били унищожени обекти на СНС и Кюрдската работническа партия /ПКК/, включително убежища и складове, предаде ТАСС.

Турските въоръжени сили прехвърлиха във вторник танкове към границата със Сирия, припомня агенцията.

Ситуацията в района на Африн, където живеят 1,5 милиона сирийски кюрди, остава крайно напрегната.

Президентът Ердоган уточни, че следващата цел на турските въоръжени сили ще бъде районът на Манбидж, допълва Hürriyet Daily News.

“Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени. Така че никой не може да възрази, ако ние направим това, което е необходимо”, посочи Ердоган, имайки предвид уверенията на САЩ, че СНС ще се изтеглят от района на Африн.

“След това, стъпка по стъпка, ние ще прочистим нашата страна до иракската граница от тази терористична зараза, която се опитва да обсади страната ни”, добави той.

Турският президент отново критикува американската подкрепа за сирийските кюрди от партията Демократичния съюз (ДС) и тяхното военно крило – СНС. По неговите думи, Западът трябва да осъзнае, че Турция е съюзник, “с който трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона”, посочва ТАСС.

Анкара смята СНС за групировка, свързана с поставената в Турция извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).