Лидер на косовските сърби беше убит в Митровица

Оливер Иванович беше прострелян пред офиса на партията му в Митровица и издъхна от раните си, съобщиха световните агенции. Нападението срещу него е станало във вторник, 16 януари.

Косовското правителство осъди убийството и го определи като “предизвикателство за върховенството на закона и опитите за възстановяване на реда в косовската територия” и “неприемливо, без значение откъде идва и срещу кого е насочено”.

Чужда роля зад убийството на сръбския политик Оливер Иванович вижда косовският премиер Рамуш Харадинай. Това заяви той, цитиран от агенция МИА.

Сърбия обяви, че се изтегля от преговорите между Белград и Прищина под егидата на Европейския съюз. Президентът Александър Вучич свика Съвета за сигурност в Белград.

Убийството на политика Иванович е терористичен акт, обяви Вучич.

Белград настоя да участва в разследването на покушението. Харадинай обяви готовност да приеме екип на ФБР и други чуждестранни разследващи, но не е склонен да допусне Сърбия.

България осъди убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива “Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово.

“Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани”, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По-късно Борисов е разговарял и със сръбския си колега Ана Бърнабич.