Завърши обиколката на Шиндо Абе в Естония, Литва, Латвия, България, Сърбия и Румъния

Японският премиер предприе дипломатическата обиколка в Централна и Източна Европа в опитва да получи подкрепа за твърдата си политика спрямо КНДР.

Абе бе придружен от представители на над 30 японски компании.

В Рига Абе обяви, че страната му е сключила споразумение с Естония, Литва и Латвия за засилване на икономическите и политическите връзки, особено в информационните технологии, транспорта и медицината. Двамата с латвийския му колега Марис Кучинскис призоваха за бърза ратификация на постигнатото през декември търговско споразумение ЕС-Япония.

Преди това в Естония японците обявиха, че ще се присъединят към центъра на НАТО за киберотбрана в Талин.

Това даде повод за коментар на бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. “Докато всички са се съсредоточили върху глобалните амбиции на Китай, една друга азиатска сила – Япония, демонстрира нов начин за използване на “мека сила”, каза Расмусен.

След балтийските страни Шиндзо Абе пристигна в България.

У нас министър-председателят на Япония заяви, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо КНДР и да се насърчи свободната търговия между Япония и ЕС. Абе разговаря с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

В Сърия Шиндзо Абе заяви, че страната е ключова за стабилността в региона и изрази надежда двустранните отношения да бъдат зисилени. Японският премиер също така каза, че за Сърбия е актуална ядрената заплаха на КНДР. Според него нейните балистични ракети могат да достигнад до Белград.

Румънският президент Клаус Йоханис прие японския премиер Шиндзо Абе в президентския дворец Котрочени, предаде Аджерпрес. Темите, които бяха обсъдени по време на разговорите, са свързани с укрепване на отношенията между двете страни в рамките на подновеното партньорство в политически, икономически и културен план, както и въпроси като сътрудничеството между Япония и Европейския съюз, включително споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС.

Шиндзо Абе трябваше да се срещне и с румънския премиер, но посещението му в правителствения дворец Виктория беше отменено, след като ден по-рано премиерът Михай Тудосе подаде оставка.