Шиндзо Абе бе на двудевно посещение в България

У нас министър-председателят на Япония заяви, че е необходимо максимално да се засили натискът спрямо КНДР и да се насърчи свободната търговия между Япония и ЕС.

„В тясно сътрудничество с Европа и България, със силен натиск от цялата международна общност ще направя всичко възможно за разрешаването на проблема с ядрените и ракетните опити на Пхенян“, подчерта Абе.

Посещението на японски премиер в София е част от обиколката му в балтийските страни и на Балканите.

На брифинг в София, след срещата между премиерите нв а България и на Япония – Бойко Борисов и Шиндзо Абе, в неделя, 14 януари, прессекретарят на японското външно министерство Норио Маруяма изброи три основни цели на визитата на Абе в България.

На първо място, той иска да подчертае, че ЕС и Япония трябва да поддържат международен ред, основан на общите им основополагащи ценности. Второ, да отправи призив за възможно най-бързо ратифициране на договореното в края на миналата година споразумение за свободна търговия между ЕС и Япония. И трето, да изрази безпокойството на Токио от заплахите за сигурността, произтичащи от действията на Северна Корея, и да призове за поддържане на международния натиск върху Пхенян.

“България категорично осъжда севернокорейската ядрена програма и призовава тези опити да бъдат спрени”, е заяви президентът Румен Радев, след среща с Шиндзо Абе днес, 15 януари, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

“Наш приоритет в двустранните отношения е оползотворяването на значителния потенциал в инвестициите, търговията, иновациите, науката и технологиите, тъй като България е все по-привлекателна дестинация за развиване на бизнес”, посочи Радев.

Двамата са се обявили за допълнително насърчаване на богатия образователен обмен, базиращ се на сътрудничеството между научни институции и университети на двете страни. Японската страна възнамерява да увеличи броя на стипендиите, които ще бъдат отпускани по линия на научния обмен.