Турция въведе военно положение в граничещия със Сирия район Рейханлъ

На граничната военна застава Огулпънар бе обявена бойна готовност втора степен. Движението на цивилни лица в района става само с разрешение на валийството, а пътните артерии се контролират от войска и жандармерия.

Турски медии съобщиха, че е започнало усилено прехвърляне на военна сила и техника, които са дислоцирани на иракската граница към границата със Сирия.

От снощи насам турската армия е извършила 40 артилерийски обстрела по позиции на сирийските кюрдски милиции Сили за народна самоотбрана, считани от Анкара за сирийското крило на ПКК, разположени в района на град Африн-Басуфан, Мемелан, Джиндере, се съобщава Анадолската агенция. Според експерти турската армия се готви за евентуално навлизане в Сирия за обезвреждане на сирийските кюрдски милиции, което по същество ще бъде подновяване на операцията “Ефратски щит” /2016-2017 г/, допълва БТА.

Самият Ердоган посочи подобна възможност в реч пред конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Елязъг. Ердоган се закани, че “турската армия само за една седмица ще обезвреди кюрдските бойци /които според Анкара са терористи/ в района, ако те не оставят оръжията”.

Напрежението нарасна особено след като стана известно, че ръководената от САЩ международна коалиция подготвя създаване на нови гранични сили в Сирия с участието на бойци на кюрдските СНС, които предизвикаха нова криза между Анкара и Вашингтон.

“Това, което трябва да направим, е да отблъснем тази армия от терористи “, каза Ердоган и предупреди съюзниците на Турция да не помагат на терористи, като каза: “Ние няма да бъдем отговорни за последствията”, предаде Hürriyet Daily News.

Формирането на зона, контролирана от подкрепяните от САЩ бунтовници, може да доведе до разделянето на Сирия, предупреди днес руският външен министър Сергей Лавров.

Вашингтон не желае Сирия да запази териториалната си цялост. САЩ са съсредоточени върху оказването на помощ на онези, които искат да сменят сирийския режим, каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Министърът отбеляза, че няма коренна разлика между линията, поддържана от правителството на американския президент Доналд Тръмп и тази на бившия президент Барак Обама по отношение на решаването на сирийския конфликт.