Германските консерватори и социалдемократи се споразумяха да започнат официални преговори за коалиция

Снимка: Reuters

“Препоръчваме да започнат коалиционни преговори с цел създаване на стабилно правителство”, каза канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя добави, че споразумението между нейните консерватори и социалдемократите включва компромиси и от двете страни. По думите й, много проблеми се нуждаят от международни, европейски решения – като отношенията със САЩ и Китай и екологични проблеми.

Ръководството на социалдемократите ще препоръча на партиен конгрес на 21 януари да бъде одобрено споразумението с консерваторите.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц каза, че постигнатото с консерваторите споразумение за основата за коалиционни преговори е “забележителен” резултат за политики, които ще помогнат на Германия.

Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер заяви, че новото правителство трябва да бъде съставено до началото на април.

Постигнатото споразумение увеличава шансовете да се сложи край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември миналата година, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите.