В Чирпан се провеждат 50-ите Яворови януарски дни

Юбилейното издание е посветено на 140-годишнината от рождението на поета.

Традиционния огън запали вицепрезидентът Илияна Йотова.

В Чирпан бяха и посланикът на Армения Армен Саргсян, проф. Димитрина Нанева – родственица на поета, учени явороведи от цялата страна, поети и писатели и стотици гости, почитатели на поета-революционер, които се включиха във факелното шествие.

По-късно бе връчена Националната яворова литературна награда. Тази година с нея бе удостоен поетът Иван Цанев. Той е предложен от Нов български университет в лицето на проф. Михаил Неделчев и единодушно е избран от петчленно жури с председател доц. Пламен Дойнов и членове проф. Димитър Михайлов, Виолета Христова, Катя Зографова и Атанас Капралов.

Утре Яворовите януарски дни продължават с премиера на сборника „Аз не живея, аз горя“ с Яворова поезия в превод на 11 славянски езика.

„Целта ни е световният поет да бъде популяризиран и издаван. Защото, ако не се ангажират преводачи от различни страни, ние само ще говорим, че Яворов е популярен. А как става популяризирането – с познаване на съответния автор. Това сега е задачата на Фондация „Яворов“ и ние методично и последователно работим в тази посока.“ – казва Тодор Иванов, уредник на къща-музей П. К. Яворов – Чирпан.

В програмата на събитието е и национална научна конференция на тема „140 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов“ с участието на 37 наши учени, както и премиера на филма „Яворов – разкази от вчера и днес“ на доброволци към Българския младежки червен кръст при СУ „Яворов“ – Чирпан.

Яворовите дни в Чирпан се провеждат от 1968 година насам.

Рождението на поета бе отбелязано и в къщата-музей на Пейо Яворов в София с поетичен рецитал и вход свободен за посетители.