България официално пое председателството на Съвета на ЕС

“Поемаме отговорността с гордост и самочувствие”, отбеляза в своето приветствие към гостите министърът, отговарящ за дейностите по председателството Лиляна Павлова.

Официалната церемония се състоя в четвъртък вечер в Народния театър “Иван Вазов”. В нея участваха българският президент Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и представителите на европейските институции: постоянният председател на Съвета на ЕС Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

По-рано през деня министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев представиха приоритетите на България като председател на Съвета на ЕС пред евродепутатите от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред.

Днес, 12 януари, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне с премиера Бойко Борисов, след което ще участва в пленарна сесия в НДК заедно с министър-председателя, еврокомисарите и министрите от българското правителство. Юнкер ще разговаря и с президента Румен Радев и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Предвидени са клъстерни срещи на комисари и членове на Министерския съвет в НДК по темите за външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите и конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

Днес ще се състои и церемонията по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е централен стълб на плана “Юнкер” за растеж и работни места в Европа.

Официалното поемане на председателството бе съпроводено с протести.

Въпреки че правителството обеща допълнителни 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на полицаите, униформените не отмениха планирания за 11 януари протест. Те настояват за увеличение с 15% на основните възнаграждения на работещите в МВР, обвързване на заплатите със социално измерим показател и нов Закон за МВР.

За пореден ден по улиците излязоха и протестиращи срещу решението на Министерския съвет, с което беше дадена зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско.