Република Корея и КНДР смекчават тона помежду си

КНДР вижда подобряването на отношенията с Република Корея като една от главните задачи през тази година.

Това заяви в сряда, 10 януари, севернокорейският посланик в Русия Ким Хьонг Чжун пред руски медии, съобщи ТАСС.

“Тази година имаме голямо събитие – 70-годишнината от основаването на нашата република. За Южна Корея това също е важна година, тъй като е домакин на Зимните олимпийски игри. Ким Чен Ун подчерта в новогодишната си реч значението на премахването на военното напрежение между Севера и Юга и създаването на спокойна атмосфера. Южна Корея трябва да се въздържа от военни учения със САЩ и да не допускат съвременни американски оръжия на своята територия. Севера и Юга трябва да се откажат от методите, пораждащи напрежение”, каза севернокорейският посланик.

Той добави, че всички въпроси между КНДР и Република Корея трябва да бъдат решавани от представители на двете страни.

“Отношенията между Севера и Юга – това е вътрешен въпрос в рамките на една нация и домакините на този проблем са самите корейци. Никога не забравяйте, че всички въпроси трябва да бъдат решавани в рамките на една нация”, добави дипломатът.

Ким Хьонг Чжун подчерта, че Пхенян няма да заплашва никого с ядрени оръжия, но ще реагира решително на заплахи за сигурността в региона. “Както посочи в речта си върховният ръководител Ким Чен Ун, ние в никакъв случай няма да използваме ядрено оръжие, освен ако няма посегателство върху нашия суверенитет и не бъдем застрашени. Но ние решително ще отвърнем на заплахи за сигурността на Корейския полуостров”, каза посланикът на КНДР.

Междувременно, на пресконференция, която се проведе в Сеул в сряда, 10 януари, президентът на Република Корея Мун Дже Ин изяви готовност да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун.

“Готов съм да проведа среща на върха, ако това спомогне за разрешаване на ядрения проблем на Севера, както и за възстановяване на междурегионалните отношения”, заяви държавният глава на Република Корея, цитиран от южнокорейския телевизионен канал NHK и ТАСС.

Мун Дже Ин обаче подчерта, че Сеул е готов да проведе такава среща само при гаранции, че те ще доведат до някакъв резултат. По думите му това не трябва да бъдат “преговори заради самите преговори”. Той подчерта, че Република Корея няма да се откаже от политиката за премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Наред с това Мун Дже Ин подчерта, че не би приел идеята за незабавното обединение на двете Кореи.

Във вторник, 9 януари, се проведе първият кръг на диалога за нормализиране на отношенията между Република Корея и КНДР. След разговорите, страните се договориха да възобновят връзката на горещата линия между военните от двете страни, за да се консултират за намаляване на напрежението по границата. Наред с това Пхенян потвърди, че ще изпрати през февруари по време на Олимпиадата в Пхьончхан представителна правителствена делегация, демонстрационен екип от състезатели, фенове и група за поддръжка.