Френският президент посети Китай

Френското правителство ще си сътрудничи с Китай за разработване на нови санкции срещу КНДР чрез Съвета за сигурност на ООН. Това заяви във вторник, 9 януари, френският президент Емануел Макрон, който е на посещение в Китай.

Макрон подчерта, че за Китай ядреният проблем на Корейския полуостров трябва да бъде особено важен, тъй като страната граничи с КНДР, съобщи ТАСС.

“Освен това говорим за необходимостта от установяване на трайно регионално равновесие”, добави френският президент.

Междувременно стана ясно, че Китай ще поръча 184 самолета Airbus за нуждите на своите 13 авиокомпании, съобщи Агенция Франс прес, цитирана от ТАСС. Въпреки, че точната сума на сделката не се назовава, по информация на АФП тя възлиза на около 18 млрд. долара.

“Си Дзинпин потвърди пред мен факта, че Китай ще запази обема на поръчките в следващите няколко години и ще поддържа равновесие на пазарния дял между Airbus и Boeing. Това е линия, която ясно беше потвърдена”, заяви Макрон в сряда, 10 януари.

В понеделник, 8 януари, френският държавен глава пристигна в Китай на тридневно посещение, чиято заявена цел е укрепването на личните отношения и цялостното стратегическо партньорство между двете държави. Заедно с него в страната пристигнаха и ръководители на 50 френски компании.