Турция ще блокира “сирийския терористичен коридор на ПКК”

Време е да сложим край на възможностите на сепаратистката терористична групировка да формира терористичен коридор в Сирия край границата с Турция, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ще сложим край на всичко това, като осигурим безопасността по всичките ни граници, добави той пред депутати от неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ердоган спомена за пореден път и за възможност за възобновяване на операцията “Ефратски щит” в Сирия, предават Hürriyet Daily News и ТАСС.

“Ще продължим операцията “Ефратски щит” в Африн и Манбидж, каза Ердоган.

В края на август турският проправителствен в. “Сабах” съобщи, че Анкара води подготовка за втори етап на операцията “Ефратски щит”.

Първият етап от операцията “Ефратски щит”, извършен със Свободната сирийска армия, продължи от август 2016 г. до март 2017 г. Целта на офанзивата бе от района на границата да бъдат прогонени както бойците от “Ислямска държава”, така и сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Междувременно Ердоган засегна и референдума за независимост, проведен в северното иракско регионално правителство на Кюрдистан през септември миналата година, като похвали “твърдата позиция на народа на източната част на Турция”, тъй като не беше вкарана в противоречията, допълва Hürriyet Daily News.