КНДР и Република Корея се договориха да водят военни преговори

Това се казва в съвместно изявление на двете страни, които започнаха официален диалог, предадоха световните агенции. Военните преговори бяха предложени от Сеул през юли миналата година.

Република Корея е поискала от КНДР да спре враждебните действия, които изострят напрежението на Корейския полуостров. КНДР се е съгласила да води военни преговори за понижаване на напрежението.

Двете страни са се договорили продължат консултациите на високо равнище за нормализиране на двустранните отношения. Те ще активизират обмена в различни области.

В центъра на вниманието ще бъде и договарянето на участието на севернокорейски спортисти на Зимната олимпиада в Пьончан.

Русия и Китай приветстваха започналия диалог между представители на КНДР и Република Корея.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, заяви, че само чрез такъв “пряк и непосредствен контакт” между двете страни е възможно да се постигне “намаляване на напрежението на Корейския полуостров”. Песков отбеляза, че руският президент Владимир Путин нееднократно е призовавал за създаването на условия за възстановяването на диалога между двете корейски държави.

“Ние сме много доволни от това, че ще се състоят разговори на високо равнище между двете Кореи”, каза говорителят на външното министерство на Китай Лю Кан.