Саудитски принцове са арестувани след организиран протест

Саудитските власти задържаха 11 принцове, събрали се да протестират в дворец в Рияд срещу мерки за икономии.

Те настоявали за отмяна на кралския указ, с който се нарежда, че хазната вече няма да плаща режийните разходи на членовете на кралското семейство за вода и електричество.

Указът е резултат от реформата в Саудитска Арабия срещу дефицита в държавния резерв, която включва отнемане на значителна част от привилегиите на саудитските принцове и семействата им, съобщават световните агенции, позовавайки се на местни медии.

Принцовете ще бъдат съдени за провеждане на протест и отказ да се подчинят на заповед да напуснат. Местните медии цитират ръководителите на кралството многократно, които са заявявали, че всички поданици на Саудитска Арабия са равни пред закона.

В началото на ноември Върховният комитет за борба срещу корупцията, който се оглавява от престолонаследника принц Салман бин Мохамед Ал Сауд постави в ареста десетки членове на кралското семейството, държавни служители и бизнесмени, обвинявайки ги във финансови престъпления и злоупотреба с положението си.

Общо бяха разпитани повече от 300 души. Както престолонаследникът заяви в интервю за в. “The New York Times”, 95% от обвиняемите са се съгласили на извънсъдебни споразумения за преминаване на част от активите им към властите заради щети, достигнали през последните години 100 млрд. долара.