Желязната църква в Истанбул отвори врати след седемгодишен ремонт

Снимка: Анадолска агенция

Реставрираната българска църква “Св. Стефан” беше открита с тържествена церемония в присъствието на премиерите на България Бойко Борисов и на Турция Бинали Йълдъръм и президента на Турция Реджеп Ердоган.

На официалната церемония присъстваха още Вселенският патриарх Вартоломей Първи, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, министри от двете правителства, представители на българската общност в Истанбул.

Събитието мина при изключителни мерки за сигурност.

С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм.

Само мирът, подобряването на отношенията с Европа дават решение на много въпроси, каза премиерът Бойко Борисов. По думите му възстановяването на българския храм е едно прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството, предадоха от правителствената пресслужба.

“Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието “Да сме толерантни”, обърна се към българския си колега министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности, заяви Борисов в отговор на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България. Да, ние можем да посредничим, да настояваме, допълни той.

Откриването на ремонтираната църква е важно послание за международната общност, смята турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

“Смятам, че е отговорност на държавата да гарантира, че всеки може да се покланя свободно”, каза той и предложи двете страни за поемат заедно задачата по възстановяването и на други архитектурни паметници с общото културно наследство, съобщи Анадолската агенция. Ердоган отбеляза още, че Турция наскоро са били възстановени 14 места за поклонение.